19 Kasım 2014 Çarşamba

STOCKHOLM

Stockholm Hakkında...

   Efendim dokuz ay gibi bir kısıtlı bir süre de olsa Stockholm' de yaşayıp burayı anlatmamak hiii..ççç doğru değil diye düşündüm ve ufak ufak yazmaya başlayayım artık dedim :) Tabi anlatacak çok şeyin olması ve yurda dönüşe de az bir zaman kalınca bende bir telaş başladı ufaktan. Acaba nereleri gezip fotoğraflamadım? Anlatmak istediklerimi yazmam için daha hangi bilgileri de toplamalıyım? Neleri, nasıl gruplandırıp yazmalıyım? ... Bunlar ve bunlar gibi bir sürü soru kafamda dolaşırken dedim ki kendime kızım daha ne oturuyorsun! Sen başla yazmaya artık! Parça parça yazarım artık diyerek en temel bilgilerden başlayalım :)

Ne kadar büyük bir ülke? Bayrağı nasıl? Dili ne?

Stockholm, sizlerinde bildiği gibi İsveç'in baş kentidir.Yüz ölçümü olarak Avrupa'nın en büyük üçüncü ülkesiymiş kendisi. İsveç'in toplam nüfusu 9 milyondur. Bunun 1 milyonu Stockholm'de yaşamaktadır. (Yüz ölçümü ve nüfus düşünülünce bir İstanbul nüfusu kocaman İsveç kara parçasına yayılmış diyebiliriz :) )
 
İsveç bir İskandinav ülkesidir. Belki kiminizin de ilgisini çekmiş olabileceği gibi İskandinav ülkelerinin bayrakları da birbirine çok benzemektedir. Düz bir renk zemini üzerine yan bir haç şeklinde artıdan oluşan bayrakların farkı renkleridir. İsveç'in bayrağı da mavi zemin üzerinde sarı renk bir artıdır.

İsveç'in resmi dili İsveççedir. İsveççe, Almancaya çok benzemektedir. Hatta kelimelerin neredeyse %50'ye yakınının birbirine çok benzediği söyleniyor. (İsveççe de artikeller yokmuş efenim öğrenmek isterseniz iyisiniz hadi ;) Almanca ile az çok haşir neşir olanlar konuşmaları duyduklarında evet benziyor diyeceklerdir. Fakat azcık dikkat ettiğinizde sadece kelimeleri seçip cümle bütünlüğünü anlayamayacağınızı da belirtmem gerekiyor. Bu kadar dilden bahsetmişken bir "Merhaba" ne demek demeden geçmeyelim:)  "Hej!", merhaba demek. "j" harfi "y" gibi okunuyor ve birbirinizi tanıyın tanımayın sizinle iletişim alanına girdiklerinde hemen "Hej" diyorlar. Onlar için selamlaşmak önemli.

Eğitim Şart :)

Tabi hemen aklınıza "İngilizce bilmiyorlar mı yoksa?" gelmesin :) Özellikle Stockholm'de küçük çocuklarından, yaşlılarına kadar neredeyse herkes İngilizce konuşabiliyor. O kadar çabuk İngilizce konuşmaya geçiyorlar ki arada böyle bir afallama, bir anlık bir duraklama falan yok. Hızlı bir şekilde İngilizce konuşmaya başlıyorlar ve konuşmaya da o kadar istekliler ki sonunda kendinizi konuşmanın ortasında buluyorsunuz:)

Öğrendiğim kadarıyla, yabancı dil öğrenmeye çok küçük çocukken başlıyorlarmış ve özellikle konuşma ağırlıklı bir eğitim alıyorlarmış. Ayrıca televizyon yayınları, yabancı ülkelerden aldıkları yayınlarda, programla gelen dil neyse o olup alt yazı ile yayın veriliyor. En çok da Amerika ve İngiltere'den program alınıp yayınlandığı düşünülünce zaten sürekli İngilizce de duyuyorlar. Özellikle genç nüfus, İngilizce konuşabilecekleri her ortamı bir pratik olarak düşünüp daha fazla konuşma eğiliminde. Markette, giyim alışverişlerinde, teknoloji marketlerinde, otobüs, tramvay, yol ve aklınıza gelebilecek her yerde İngilizce ile rahatça iletişim kurabilirsiniz. İngilizce konuşan ülkelerden gelip, yıllardır burada yaşayıp ama doğru dürüst İsveççe bilmeyen (hatta hiç bilmeyen) insanların olduğunu söyleyebilirim. 

Size bu kadar çok ve düzgün İngilizce konuşan insanların hepsinin üniversite okumadığını da söylesem ne kadar şaşırırsınız bilemiyorum. Eğitim sistemleri çocukların daha çok el becerilerini geliştirebilecekleri şekilde oluşturulmuş. Çocukların ilgi, beceri ve istekleri gibi bir takım özelliklerine göre alanlara doğru yönlendirmeler yapılıyormuş. Üniversite okumaksa kişinin kendi isteğine bağlı. İş bulma ya da hayatını sürdürmek için üniversite şart değil. İnsanlar becerilerini ispatladığı takdirde, şirketlerde yeteneklerine ikna olmuşsa, üniversite mezunlarının bizde çalıştığı pozisyonlarda lise mezunu insanlarda çalışabiliyormuş. 

Üniversite okumak pahalı mı ki gibi bir soru soracaksanız eğer peşin peşin söyleyeyim, hayır üniversiteler ücretsiz. Avrupa birliği ülkesi vatandaşıysanız size de başvurduğunuz takdirde ücretsiz efenim. Türk vatandaşları içinde farklı burs olanakları var fakat eğer burs alamazsanız, bir paşa dedenizin olması ya da altın yumurtlayan bir tavuğunuzun olması gerek:) Yalnız şöyle bir güzellik var bize de :) Hadi iyisiniz iyi... Eğer İsveç'te öğrenci vizesi dışında her hangi başka bir vize ile ikamet ediyorsanız (yani kimliğinizde bir İsveç kimlik nosu varsa), sizde üniversite eğitimlerinden ücretsiz yararlanabiliyorsunuz. Master, doktora da aynı şekilde. Kabul için  bazı şartları falan var ama ilgilendiğiniz takdirde durumunuza göre açıklamalara İsveç'in resmi sitelerinden erişebilirsiniz.

İsveç kimlik nosu demişken şunu belirtmeliyim ki İsveçliler için bu çok önemli. Her şey bu numaraya bağlanmış durumda. Kimliğinizde bu no varsa yaşadınız. Bir yılın altındaki oturma izinlerinde bu kimlik numarasını vermiyorlar, fakat bir yılı geçen oturma izinlerinde sizin de her sorulduğunda söyleyebileceğiniz bir kimlik numaranız oluyor:) Bu numara sayesinde istediğiniz takdirde ücretsiz İsveççe dil kursları falan da alabiliyorsunuz.


Para, para, para...

Gelelim paraya... Para birimleri "İsveç Kronu (SEK)" dur. Paraları oldukça değerli. Zaten ekonomilerinin iyi olması da göz önüne alınınca pahalı bir ülke olduğunu çıkarmak çok da zor olmuyor. Türk lirası kazanıp buraya geldiğinizde her para harcamanız da bir eliniz yüreğinize gidecek maalesef. Zaten Stockholm de en pahalı ilk 10 şehir arasında yer almaktadır. Harcamalarınızda kabaca Türk Lirası ile hesap yapma eğiliminde iseniz 1TL yaklaşık olarak 3SEK diye düşünebilirsiniz (3 SEK'in biraz üzerinde maalesef ama 3e  yakın).

El becerisi değerli burada efendim. Bir ayakkabı tamircisi, bir terzi, bir usta vb. el becerisi olan insanlara işiniz düşerse cüzdanı orada boşaltıyorsunuz. Bir ayakkabının açılan tabının küçük bir kısmının yapıştırılması için 2014 yılında 100 SEK ödemiş insanlarız bugüne bugün. Ne yapıştırıcısı kullandılar, Japon işi mi derseniz de 2-3 gün sonra tekrar açıldı ve ilk yapmamız gereken şeyi yani yeni bir çift ayakkabı alma yoluna gittiğimizi de bir çırpıda söyleyebilirim :)


Yemek, İçmek...

Bu konu önemli bence. Genelde bir ülkeyi ziyaret etmeden önce orası hakkında araştırma yaparken oraya özgü neler var, ne deneyebilirim diye araştırma eğilimim var :) Özellikle tatlı delisi olarak gideceğim yerin özel bir tatlısı varsa o kesin olarak notlarım arasına girmiş olur :) Bu konuda daha fazla bilgiyi de en yakın zamanda paylaşacağım.

Meraklısına ...

Bu temel bilgilerden sonra daha fazla şey öğrenmek isteyenler olursa buraya tık tık

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder